Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lassú a lovam

2008.12.03

 

Lépésben:

Felszállsz a nyeregbe, és indulni kellene, de a lovad köszöni szépen, és jól érzi magát állva is, sőt, még le is feküdne legszívesebben. Na mit csináljak? Jó kérdés.

Ilyenkor legcélszerűbb, ha már a kisebb rúgásra sem reagál, ha nem rúgod meg még erősebben, mert elég nagy ellenszenv lesz köztetek, hanem egyszerűen addig húzod az egyik lovaglószárat, és ezáltal a ló fejét is, míg el nem lép abba az irányba. Mikor rakja a lábát, akkor kell neki segíteni az elindulásban. Ha ez nem megy, akkor már nehezebb. Emellé lehet még a csípő segítséget is alkalmazni, de nem mindegyik lónál válik be. Meg kell nézni, mire indul be a lovad, vagy mit nem szeret. Ha van nálad pálca, akkor csapj kisebbet a heveder elé, vagy a farára. Ha mozgásban akarod tartani Folyamatosan használd a csípőd, magyarán a ló természetes "lüktető" mozgását kicsit erősebben utánozd, és ne félj használni a saroksegítséget. Sokszor az is közre játszik, hogy lenn tartod-e a kezedet, bár ez inkább csak ügetésnél.

Érd utol a másikat!

Ha közelebb vagy a többiekhez, akkor már jobban tudja a ló a dolgát. Így, ha nem feltűnő, és nem épp a minél nagyobb ív a feladat, akkor vágd le egy kicsit a sarkokat. Mindig belső körön haladj, és majd belejössz!

 

Ügetésnél:

Itt már el van indítva a lovad, így talán könnyebb. De nem mindig. Itt először is szedd összébb a szárakat, húzd ki magad, engedd le a kezed, majd először csípővel, majd sarokkal, és végül mindkettővel ösztönözd a lovat. Ha a kör belső oldalán haladsz, könnyebben vált lépést a ló. Itt is használd, de csak akkor, ha tényleg szükséges a hasára, és farára csapást, de vigyázz, ne erősen, mert különben könnyen rúghat, púposíthat, ágaskodhat, vagy ugorhat lovad. Kinek hogy. De van, amelyiket még ez is teljesen hidegen hagyja. Itt már vagy öreg a ló, vagy nincs semmi érzéke. Használhatsz esetleg "indító szavakat" is, mint pl: a cuppogás, és a csettintés.

Az "Érd utol a másikat!" Szabályai itt is érvényesülnek!!!

 

Indulhat a vágta! Vagy még sem?

Legegyszerűbb sarokban /főleg abban a sarokban, ami után hosszú fal van/ beugratni a lovat, /ezt általában kérik is/ lehetőleg ez is belső oldalon történjen. Mikor be akarod ugratni a lovat /ami egy kicsit a sarok előtt legyen/ engedj egy kis szárat a lovadnak, de csak egy kicsit, hogy ki tudja nyújtani a nyakát! Ülj le, húzd ki magad, engedd le a kezeidet a nyereghez, csípőddel erőteljesen hajtsd a lovad, és közben sarok, esetleg pálca segítséget adj! Mikor sarokkal segítesz, ne emeld fel a lábad, mert kieshet a kengyelből, és onnan már nehezebb!!! Az "indító szavak" itt is érvényesülhetnek!!!

Lehet, hogy a többiek messzebb vannak, de itt nem kell feltétlenül utolérned őket, hisz abból akár balesetek is származhatnak.

 
 

 

ProfilképUtolsó kép
Archívum

Naptár
<< Május / 2019 >>


Statisztika

Online: 2
Összes: 738869
Hónap: 2919
Nap: 83