Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sörényfonás

2009.11.24

Bogyós fonás:

Fontos, hogy a bogyóid, megfelelő formájúak legyenek, ne tömzsik és vaskosak, mert az úgy nem fejezi ki a ló nyakát és szépségét. Hagyományosan páratlan számú bogyókat fonunk, mert állítólag az szerencsét hoz...

1.Lépés:

Jól fésüld ki lovad sörényét, hogy ne legyen gubancos, és viszonylag egyforma hosszú legyen a sörénye. Ha nem ugyanolyan hosszú, kicsit vágj le belőle.

2.Lépés:

Oszd el kis tincsekre lovad sörényét, és egyenként gumizd be befőttes gumival, hogy amíg fonod, ne gubancolódjon össze. De ha nem szeretnél ennyi plusz munkát, akár ki is hagyhatod ezt a lépést, a tincsekre osztás kivételével. Fond be egyenként a kis copfokat.

3.Lépés:

A fonat végét gumizd el, majd hajtsd félbe, ezt is felezd, hogy szép gömb formájú bogyócskáid legyenek. De, úgy is csinálhatod, ahogy  a csigát rajzolod, körbe-körbe (jobbra kezdd vagy balra) míg egy kis gombóc ki nem jön belőle. A bogyócskákat rögzítsd ismét gumival.(hogy ne essen szét)

Tipp: Úgyis csinálhatod, ha nem akarod ennyire részletezni, hogy a  copfokból már egyből gombóckákat alakítasz. Tipp még, hogy egymás mellé kettő bogyót készítesz, az részletesebb munka, de minden lónak jól áll.

Kész is a fonat! Most már bárhova mehettek úgy, hogy minden szem rátok tapad :D

 

 

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez saját kép, de a modellt álló lónak kevés a sörénye, így nem lett olyan szép, és nem is én csináltam, hanem már továbbadott tudás....

Ha ezt túl macerásnak gondolod, és nincs befőttesgumid, vagy csak egy darab, akkor a kedvencemet írom le:

Ha tudod milyen a francia/parkettafonás, akkor könnyű dolgod van.

1. Fésüld ki lovad sörényét

2. Válassz a sörény elejéről (de ne ez üstökből) 3 egyforma nagyságú (kb. hüvelykujjnyi, vagy kicsit nagyobb) tincset, és kezdd el fonni addig, míg mindegyik tincs volt középen. Ekkor a következő tincshez vegyél egy kb. ugyanakkora sörénytincset a fennmaradó sörényből, ami még nincs befonva, értelemszerűen a legközelebbit. fogd össze őket, és mehetnek középre. Következő tincset is összefogod egy akkora sörénytinccsel, mint mint az előző, és középre rakod őket... És így tovább, míg el nem fogytak a sörénytincsek. (a sörénytincs=sörényből vett tincs, tincs=a már fonatban lévő tincs)

3. Ha elfogytak a sörénytincsek, akkor addig fonod, sima fonással, míg úgy gondolod, hogy most már összefogod. Mindenképpen célszerű még egy kicsit utánafonni, mert anélkül hamar szétbomlik.

Tipp: nem kell a ló nyaka mentén csinálni szabályszerűen, az elejét kezdd ott, de utána kicsit engedd lejjebb az egész fonatot, mert úgy szebb, és kényelmesebb is.

 
 

 

ProfilképUtolsó kép
Archívum

Naptár
<< Február / 2021 >>


Statisztika

Online: 4
Összes: 814413
Hónap: 6737
Nap: 193